13 شهريور 1404 - 08:34
یک استاد دانشگاه مطرح کرد:

انتظارات تورمی عامل نوسان ارزی/ افزایشی در تقاضای واقعی دلار نداریم

انتظارات تورمی عامل نوسان ارزی  افزایشی در تقاضای واقعی دلار نداریم
در چند روز گذشته شاهد افزایش نرخ ارز بودیم، اما این اتفاق ریشه در مسائل واقعی اقتصادی ندارد و بیشتر ناشی از مسائل سیاسی است.
کد خبر : ۱۷۷۴۲۱

به گزارش ایبنا، عباسعلی ابونوری، اقتصاددان و استاد دانشگاه اظهار داشت: تثبیت نرخ ارز در طول دهه‌های گذشته یکی از سیاست‌های اصلی بانک مرکزی بوده است؛ سیاستی که ریشه‌اش به توافق‌های بین‌المللی بعد از جنگ جهانی دوم و برتری دلار در مبادلات جهانی برمی‌گردد.

وی افزود: ایران هم به عنوان عضو صندوق بین‌المللی پول موظف بوده تا ثبات نرخ ارز را در دستور کار داشته باشد. به همین دلیل، سال‌ها بانک مرکزی هر زمان که بازار دچار نوسان می‌شد، در بازار ارز مداخله می‌کرد تا ثبات نسبی ایجاد شود.

وی ادامه داد: از حدود دو دهه گذشته، هر بار که فضای سیاسی متشنج شده یا خبر‌هایی مثل فعال شدن مکانسیم اسنپ بک مطرح شده، اولین تأثیرش را روی نرخ دلار گذاشته و بازار دچار التهاب شده است.

ابونوری با اشاره به شرایط کنونی اقتصاد افزود: نباید ظاهر ماجرا را دید و تصور کرد که افزایش نرخ ارز به دلیل افزایش واقعی تقاضاست؛ بلکه آنچه امروز می‌بینیم بیشتر ناشی از تورم انتظاری، نگرانی‌های سیاسی و ریسک‌های بین‌المللی است.

بر اساس این گزارش، به دنبال اعلام سه کشور اروپایی حاضر در برجام مبنی بر فعال سازی مکانسیم «اسنپ بک» که سبب افزایش رفتار‌های هیجانی خریداران شد، نرخ ارز‌های عمده در بازار غیررسمی رو به افزایش نهاد و رکورد‌های جدید قیمتی ثبت کرد به طوری که در روز گذشته برخی کانال‌ها در فضای مجازی نرخ بالای ۱۰۶ هزار تومان بابت هر دلار آمریکا را اعلام می‌کردند.

با این وجود، حضور و مداخله بازارساز در بازار غیررسمی ارز سبب شد تا نرخ‌ها روند نزولی به خود بگیرد به طوری که اکنون قیمت دلار به حدود ۱۰۳ هزار تومان در بازار کاهش یافته است و این روند با توجه به اعلام رئیس کل بانک مرکزی درباره مدیریت بازار ارز و پوشش نیاز‌های ارزی واردکنندگان، تداوم خواهد یافت.

به نظر می‌رسد علاوه بر ورود بازارساز به بازار غیررسمی، تخلیه بازار از انتظارات تورمی نیز در این روند نزولی نرخ‌ها موثر بوده و با توجه به ادامه دار بودن برنامه مدیریت بازار ارز و همچنین همراهی مردم در شرایط حساس کنونی، این فرآیند ادامه دار باشد.

تحلیلگران اقتصادی نیز در روز‌های گذشته در گفت‌و‌گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، افزایش قیمت‌های صورت گرفته اخیر در بازار ارز را ناشی از رفتار‌های هیجانی و سیاسی در بازار دانسته و پیش بینی کرده بودند که این روند ادامه دار نخواهد بود.

منبع: ایرنا

در موسسه مطبوعاتی بازار پول و ارز تهیه شد؛

مستند «سرمایه‌گریز»